Rieten daken

Rieten dak constructies

De techniek van het rietdekken is door de jaren heen weinig veranderd. Nog steeds wordt het rieten dak handmatig en in lagen van onder naar boven opgebouwd. Rietdekkersbedrijf Csabi brengt het riet aan volgens twee methoden: de traditionele open constructie of de gesloten constructie (het schroefdak).

De traditionele open constructie

Bij de eeuwenoude open constructie wordt het riet op rietlatten gebonden. Op die manier blijft het riet van binnenuit zichtbaar. De constructie is echter relatief brandgevaarlijk en kent een beperkte isolerende werking. Om aan de vereiste isolatiewaarde te kunnen voldoen, wordt de traditionele constructie meestal vanaf de binnenzijde afgewerkt met isolatiepanelen. Hiermee verdwijnt wel het zicht op het riet van binnenuit.

Het schroefdak

In de meeste gevallen brengen we een schroefdak aan. Bij het schroefdak is sprake van een gesloten constructie, omdat het riet op een dichte ondergrond wordt geschroefd. Het gehele rietpakket helpt mee met het vormen van een isolerend pakket. Om de vereiste isolatiewaarde te bereiken, kan het rietpakket ook worden aangebracht op isolatiepanelen. Doordat eventueel vuur geen zuurstof van onderaf aanzuigt, brandt het riet bij een gesloten constructie niet, maar smeult het hooguit. Daarmee is het schroefdak relatief brandveilig.

Uw keuze

Beide constructies kunnen van isolatie en betimmering worden voorzien. De keuze voor een constructie hangt in grote mate af van het ondergelegen pand en het bestemde gebruik hiervan. Voor woonhuizen gaat de voorkeur in de meeste gevallen uit naar het schroefdak vanwege de goede combinatie van isolerende en brandwerende eigenschappen. De traditionele open constructie is bij uitstek geschikt voor ruimtes waar de isolatie minder van belang is, zoals tuinhuisjes, schuren en hooibergen, en voor ruimtes waar ventilatie belangrijk is, zoals in stallen. Wij kunnen u uitgebreid adviseren en helpen de juiste keuze te maken.

Wat kost een rieten dak?

De kosten van een rieten dak zijn per huis verschillend. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door de oppervlakte en de bewerkelijkheid van het dak. U kunt dan denken aan een schoorsteen, dakkapellen en of dakramen die in het dak zitten en of er bijvoorbeeld delen van het dak verticaal zijn.

Voor vragen, of een prijsopgave neem contact op met Csabi Rietdekkersbedrijf.

 VRAAG INFORMATIE AAN